FInancieel onafhankelijk

Lenen om te kopen. Hoe verstandig is dat?

Lenen om te kopen. Hoe verstandig is dat?

Heb jij wel eens geld geleend om iets te kopen? Waarschijnlijk heb je dit gedaan, omdat je toen niet voldoende spaargeld had. Je zit vervolgens toch wel geruime tijd vast aan het geleende bedrag en je betaalt ook nog eens veel rente. Toch gebeurt het vandaag de dag nog steeds, lenen om te kunnen kopen. Maar is het wel verstandig geld te lenen om iets te kunnen kopen en hoe zit het met de looptijden en de rente van zo een lening.

Waarom lenen om te kopen?

Vaak wordt er geld geleend om te kopen als we krap bij kas zitten en dat klinkt ook best aanlokkelijk. Ook als je niet voldoende geld hebt om het artikel te kunnen kopen kan het aangaan van een lening een uitkomst bieden, maar dit is eigenlijk helemaal niet zo handig. Vaak ga je een lening aan met een bepaalde looptijd en een torenhoge rente. Je zou wel kunnen stellen dat geld lenen ook echt geld gaat kosten. Wat is dan het meeste verstandige dat je wel kunt doen?

Hoge rentes

Lenen gebeurt veelal tegen hoge rentes, waardoor je uiteindelijk veel meer geld kwijt bent dan je in eerste instantie hebt gedacht. Stel je eens voor je koopt een wasmachine met een lening en je zult normaal gesproken 700 euro moeten betalen. Met de lening die jij afsluit zit je vast aan een specifieke looptijd en zul je allicht enkele tientjes meer kwijt zijn vanwege de rente. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je ineens 750 euro zult betalen. Dat is best wel zonde van je geld toch?

Wat is beter?

Geld lenen is niet per se de beste keuze die je kunt maken, maar wat doe je als je een grote uitgave in het verschiet hebt? Misschien kun je nog even wachten met de grote uitgave, zodat je wat geld op zijn kunt zetten om de uitgave toch te kunnen realiseren zonder een lening. Als dat binnen je mogelijkheid ligt betaal je namelijk geen rente en vaak zijn er best wel mensen in je omgeving die zouden willen helpen als het bijvoorbeeld om het draaien van een wasje gaat. Een lening moet te allen tijde terugbetaald worden en als je krap bij kas zit is dit waarschijnlijk een hele slechte keuze. Wat zou jij doen als jij even krap bij kas zit en er een grote uitgave voor de deur staat?

meer te weten komen

omgaan met geld

lenen kost Geld