FInancieel onafhankelijk

Hoe leer je jouw kind omgaan met geld

Hoe leer je jouw kind omgaan met geld

Leren omgaan met geld is belangrijk voor je kind en dat is niet voor niets. Ze zullen namelijk moeten leren hoe ze geld kunnen gebruiken en dat het niet, zomaar uit de lucht komt vallen. Het klinkt een beetje gek misschien, maar kinderen denken vaak dat het geld gewoon komt en dat de pinautomaat geld blijft geven. Natuurlijk weten wij allemaal dat, dat niet zo is en we er flink voor moeten werken. Maar hoe leg jij je kind uit dat geld niet, zomaar op de bankrekening komt?

Zakgeld geven

Als jij je kind zakgeld geeft per week of per maand, dan zal jouw kind er bewust van worden dat je niet altijd geld geeft. Daarnaast kun je hiermee jouw kind leren dat hij of zij het geld beter kan sparen als je kind iets wil gaan kopen. Ook kun je dan hanteren dat op ook echt op is. Als je kind hier zich bewust van wordt zal jouw kind al een stuk bewuster met geld leren omgaan. Hoeveel geld geef jij aan je kind?

Geef jij kleedgeld?

Soms geeft men een klein bedrag zakgeld, veelal doen we dit wekelijks. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoeveel jij je kind geeft maar ook hoe oud jouw kind is. Daarnaast kun je kiezen voor het geven van kleedgeld, want als ze eenmaal een bepaalde leeftijd bereikt hebben dan krijgen kinderen toch een eigen stijl. Ze komen er zo op een goede manier achter dat als ze een dure broek gekocht hebben er niet vanzelfsprekend nog een gekocht kan worden, maar er toch weer voor gespaard moet worden.

Is het leren omgaan moeilijk om over te brengen?

Als ouders denken we vaak dat het moeilijk is om je kind te leren omgaan met geld, maar niets is minder waar. Het zijn min of meer de regels die jij als ouder maakt, waardoor jij je kind heel bewust kan maken van geld en het leren omgaan met geld. Er zijn namelijk talloze situaties te bedenken hoe jij dit kunt leren, hierbij kun je ook denken aan het zakje snoep in de supermarkt. Wat vind jij een prettige manier om een stukje bewustwording omtrent geld over te brengen? Kinderen kunnen dit niet snel genoeg leren, want het is namelijk belangrijk voor hun eigen toekomst. Op latere leeftijd zullen ze er veel gemak van ervaren.

meer te weten komen

lenen kost Geld