FInancieel onafhankelijk

Sparen. Op welke leeftijd begin je ermee?

Sparen. Op welke leeftijd begin je ermee?

We zijn er allemaal wel eens bewust mee bezig, hoewel de een het wat makkelijker volhoudt dan de ander. Sparen is eigenlijk best wel belangrijk, want stel je voor dat je een grote uitgaven moet doen omdat er iets kapot gegaan is. Dan wil je dit natuurlijk wel kunnen bekostigen, wanneer je gespaard hebt zal jij hetgeen dat stuk gegaan is snel kunnen realiseren. Wanneer is het een geschikt moment om te beginnen met sparen en spaar jij ook al?

Waarom is sparen zo belangrijk?

Sparen is niet alleen belangrijk voor dit ogenblik, want sparen is ook zeer belangrijk voor de toekomst. Stel dat je eerder met pensioen zou willen gaan dan eigenlijk mogelijk is, dan is het wel zo handig als een leuke spaarrekening hebt. Deze kan dan in de toekomst een hele hoop voordelen opleveren en zo weet jij in ieder geval zeker dat je kunt overbruggen tot aan je pensioen. Ook kan sparen belangrijk zijn voor het aangaan van een studie, omdat je op deze manier geen studieschuld opbouwt. Weet jij waar jij voor wilt sparen of heb je al een heel bewust doel voor ogen?

Is starten met sparen moeilijk?

Als je al een bewust doel voor ogen hebt, dan zal het sparen een stuk eenvoudiger gaan. In de regel is het wel zo dat je het beste zo gauw je salaris gestort is, dat je dan een dag later direct geld naar de spaarrekening zet. Eenmaal geld op je spaarrekening dan kan het enkel groeien, maar wees je wel bewust van de haalbaarheid van het sparen. Blijf ook van je spaargeld af, als je hier niet aan hoeft te zitten. Je zult zien dat je binnen afzienbare tijd een flink centje hebt gespaard, wanneer je dit maandelijks doet.

Wanneer start je met sparen?

Het is natuurlijk lastig te zeggen, wanneer jij het beste kunt starten met sparen. Zo gauw je geld gaat verdienen is het eigenlijk verstandig daar iedere maand een stukje van opzij te zetten. Je kunt hiermee beginnen op iedere leeftijd, dus ook als je al wat ouder bent. Hoeveel zet jij maandelijks opzij? Dit is heel verschillend per huishouden, omdat we allemaal verschillende inkomsten hebben. Er zijn wel voldoende rekentools te vinden die jou kunnen helpen bij het berekenen van het bedrag dat je zou kunnen sparen iedere maand. Wanneer open jij een spaarrekening en begin jij met sparen?

meer te weten komen

omgaan met geld

lenen kost Geld